Kako se lotiti fotografiranja nosečnice ali družine doma?

Ker smo morali zaradi višje sile odpovedati vsa fotografiranja nosečnic, družin in novorojenčkov v marcu in aprilu, se boste nekateri morali znajti sami. Nosečniški trebušček pač ne bo čakal, da korona in vse z njo povezane omejitve minejo, žal. Zato sem se odločila, da vam vsaj malo pomagam in sestavim nekaj nasvetov, s katerimi lahko izboljšate svoje domače fotografije in vseeno zabeležite svoje tako dragocene spomine. Pa kar začnimo.

1.OBLAČILA

Svojim strankam vedno priporočam, da se izogibajo velikim vzorcem in kričečim barvam oblačil. Če se počutite bolj stilsko navdahnjeni, odklikajte na pinterest, vtipkajte ‘spring color palette’ in ‘pregnancy outfit ideas’ in takoj boste našli navdih, kako skombinirati svoja oblačila in oblačila svoje družine med sabo. Nosečniškega trebuščka ne skrivajte, izberite oblačila, ki ga poudarijo – npr. tunike s paskom nad trebuščki, kakšno simpatično oblekico. Nekaj, v čemer se počutite dobro.

2. PREMIŠLJENO IZBERITE LOKACIJO

Sicer je eden od mojih klasičnih stavkov tudi ‘drevo je drevo’, je pa res da lahko z izbiro objektivov na fotoaparatu precej vplivam tudi na to, kako bo kakšno ozadje na fotografiranju izpadlo. Glede na to, da ste trenutno omejeni na občino, pomislite, kje trenutno cvetijo kakšna sadna drevesa, magnolije, forzicije. Priporočam, da izberete lokacijo s čim bolj cvetočim in/ali nevtralnim ozadjem. Izogibajte se temu, da so v ozadju vaših fotografij hiše, drogovi javne razsvetljave, smetnjaki in kakršni koli drugi vpadljivi elementi. 

3. PREMIŠLJENO IZBERITE ČAS DNEVA ZA FOTOGRAFIRANJE

To bo namreč izjemno vplivalo na kakovost svetlobe, ki jo boste imeli na fotografiji. Ker lahko sami izberete čas dneva, ki vam najbolj paše in se ne rabite ozirati še na fotografa, priporočam da izberete večer. Takrat je sonce nižje na obzorju, svetloba je mehkejša in tako bolj prijazna modelu na fotografiji.

4. BODITE POZORNI NA SVETLOBO

Poleg tega, da gledate na ozadje, bodite pozorni še na to, kje je v času vašega fotografiranja sonce in s katere strani modela prihaja več svetlobe. Če boste za fotografiranje izbrali oblačen dan, boste imeli precej manj težav, kot če izberete sončnega. V primeru sončnega dne pa opazujte, kaj različni položaji modela in ozadja na vaši fotografiji spremenijo. Jaz sicer zelo rada fotografiram proti soncu – torej tako, da imam (pozno popoldansko ali večerno) sonce za modeli, vendar to zahteva že kar nekaj znanja in naprednejšo opremo ter več dela kasneje z obdelavo fotografij. Začetniku bi priporočala, da naredi več poskusov – torej naredite fotografije tako, da je sonce pred modelom (mu sije v obraz), da je na strani, da je zadaj, mogoče sije skozi veje dreves. Precej si poenostavite zadeve, če za fotografiranje izberete senčen prostor – tako se boste izognili premočnim sencam na obrazu.

Rek, ki mi je zelo všeč je – fotografija je risanje s svetlobo. To je torej en od njenih bistvenih sestavnih delov, zato se mu velja še posebej posvetiti.

5. NOSEČNIŠKE IN DRUŽINSKE POZE

Nosečnicam rada svetujem, da so na fotografiranju pozorne do svojega trebuščka. Da ga božajo z rokami s prsti nežno skupaj (ne čisto razprtimi in ne zategnjenimi skupaj). Ga pobožajo z vseh strani in malo spreminjajo položaj rok. Da gledajo navzdol, vendar ni nobene potrebe, da ga pogledajo čisto zares, čez prsti in z glavo usmerjeno navzdol, ampak samo nežno usmerijo pogled navzdol brez sklanjanja glave. 

Otrokom rada pustim svobodo – jih ne silim v poziranje, ampak pustim, da se s starši igrajo in crkljajo in tako na fotografiranjih tudi pokažejo vezi, ki so med njimi spletene. Usmerjanje, sploh s strani staršev, ponavadi sproži odpor. Tako da poskusite biti na fotografiranju čim bolj sproščeni in otrok ne silite v nekaj, kar jim ne ustreza. 

6. POIGRAJTE SE Z NASTAVITVAMI

Ne morem vam neposredno svetovati, kako nastaviti vaš fotoaparat za najboljše rezultate. Če o fotografiranju ne veste nič, potem ga pustite na AUTO ali uporabite telefon. Telefonski algoritmi so že tako napredni, da vam dajo boljše rezultate, kot če sami nastavljate fotoaparat in pri tem ne veste točno, kaj počnete. 😀 Če razpolagate z osnovnim znanjem o fotografiji, potem nastavite fotoaparat na APERTURE PRIORITY ter odprete zaslonko na najnižjo številko možno (to vam bo ponudilo efekt malo bolj zamegljenega ozadja, hkrati pa bo v fotoaparat prišlo več svetlobe, kar zna zagotoviti zadovoljive rezultate) – za ostale nastavitve bo poskrbel fotoaparat sam. Preden greste zares fotografirat, mogoče poglejte kakšen Youtube ‘basics of photography’ tutorial. Za konkretne napotke se lahko obrnete tudi name.

7. NAREDITE VELIKO FOTOGRAFIJ

Ne delajte: poza – klik, nasmeh – klik, pogled – klik. Fotografirajte veliko – vsako pozo pofotkajte večkrat, od daleč od blizu, z različnih zornih kotov. Pri nosečnicah priporočam, da se žabji perspektivi izogibate, medtem ko zna fotografiranje rahlo od zgoraj ponuditi super rezultate (s tem se izognemo poudarjanju podbradka, trebušček se optično zmanjša, če je že velik). Poza ima lahko samo minimalna odstopanja, pa bo ena izpadla veliko bolj simpatično, kot druga. Sploh, če so vpleteni otroci, ki so kot živo srebro, jih je treba fotografirati veliko, da ujamemo želene nasmehe in trenutke. Tako da ne varčujte s pritiski na gumbek za fotkanje – saj nismo več v času filma.

8. FOTOGRAFIJE LAHKO TUDI OBDELATE

Na voljo je že kar precej programov, ki nudijo osnove obdelave brezplačno. Že z spremembo parih sliderjev lahko fotografijo bistveno izboljšate. Namig – malo povišajte exposure in povečajte kontrast, pa boste že na zelo dobri poti. Ostale finese so odvisne od vas, časa, ki ga imate za to in želje po odkrivanju različnih efektov. Osnovne napotke lahko dobite tudi pri meni.

Upam, da sem vam s tem zapisom vsaj malo pomagala. Vsi smo se znašli v težki situaciji, iz katere bomo nekateri težko potegnili najboljše, ampak kaj pa naj. Tako je življenje. Sploh ne govorim več ljudem, naj se fajn imajo, ampak samo še – držite se in ostanite zdravi. 

Če potrebujete še dodatno pomoč, mi seveda lahko pišete, me pokličete, lahko se tudi dogovorimo za kratke tečaje osnov fotografije in obdelave preko video klica.

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *