10 nasvetov za boljše fotografije otrok

Verjamem v to, da so fotografije res najboljši način za ohranjanje spominov. Čez leto ali dve jih bomo gledali in se spraševali, kako hitro so naši najmlajši odrasli, v pokoju nam bodo krajšale dolge dneve. Tudi zaradi naših otrok je pomembno, da vsaj včasih uporabimo domače pripomočke za ustvarjanje fotografij, saj jih bodo skozi čas gledali in se spominjali, kakšno otroštvo so imeli.

V bistvu niti ni pomembno, na kakšen način beležite vaše spominčke, lahko je to s telefonom, mini fotoaparatom ali zrcalno-refleksnim fotoaparatom, ampak le to, da jih. In ker vem, da veliko fotografirate svoje otročke, sem za vas pripravila 10 nasvetov, s katerimi jih lahko še izboljšate!

1. Spustite se na otrokovo raven

Odrasli smo veliko višji kot otroci, večina pa fotografira tako, da fotoaparat enostavno prime, ga prisloni k obrazu ali ga drži v višini rok in fotografira. Tako je večina fotografij otrok, ki jih naredimo, s ptičje perspektive, kar sicer je zanimivo, ne pa najbolj laskajoče za fotografiranca. Priporočam, da otroke fotografirate z njihove višine in držite fotoaparat v višini njihovih oči. Tako boste dobili nov zorni kot in imeli več stika s fotografirancem.DSC_3598

2. Oči so bistvo fotografije

Večina dobrih fotografij ljudi in živali ima skupno točko: njihove oči na fotografiji so ostre, tudi če preostali del fotografije ni. V večini primerov fotografija ne bo tako privlačna in močna, če na njej oči subjekta ne bodo ostre. Zato bodite pozorni na to in oči otrok ohranjajte ostre.

MAT_9597

3. Pustite otrokom, da so to, kar so

Kadar fotografiramo svoje otroke, si na fotografijah želimo ujeti tudi njihovo osebnost in karakter. Najboljši način za to je, da jim enostavno pustimo, da so to, kar so. Čeprav bi kdaj najraje usmerjali in pozirali svoje otročke, so moje najljubše fotografije vedno tiste, na katerih delajo to, kar si res želijo početi in to, kar jih zabava. Poskusite se tudi umakniti iz dogajanja tako, da ne bodo niti vedeli, da ste poleg in njihova osebnost bo zasijala tudi na fotografijah.

MAT_2369

4. Pokažite jim fotografije, ki ste jih naredili

Če otrokom pokažete fotografije medtem, ko nastajajo, bodo imeli občutek, da so vključeni v dogajanje. Tako bodo tudi bolj zainteresirani za sodelovanje. Če jim poleg tega date še kakšen kompliment, se bodo tudi lažje sprostili pred fotoaparatom. (To velja predvsem za otroke, starejše od 4-ih let).

Pri fotografiranjih v domačem okolju (v ponudbi lahko poiščete običajen dan) otroci vedno sodelujejo z mano. Skupaj pogledamo kakšno nastalo fotografijo, jo pokomentiramo in potem gremo naprej. Na začetku jim zna biti malo nerodno, v nekaj deset minutah pa vse steče, kot da me ni.

DSC_7786

5. Izogibajte se fotografiranju v direktni svetlobi

Ta nasvet velja v digitalni fotografiji tudi na splošno. Vedno je bolje, da otroke postavite v senco, kot da jih fotografirate sredi dneva na soncu, razen če ste tega že tako vešči. Mešanje svetlobe in senc na fotografiji ne izpade dobro, še posebej če je to na obrazu. Če nimate druge izbire, pa poskusite fotografirati tako, da bo izvor svetlobe postavljen za otročkom. Tako bo njegov obraz ostal v senci.

DSC_1501

6. Bodite potrpežljivi

Otroci so naši največji učitelji, hkrati pa nas lahko zelo hitro tudi spravijo ob živce. Ne jezite se, če ignorirajo vaše napotke in če na fotografijah ne boste ujeli tistega, kar ste si vnaprej zamislili. Nadaljujte s fotografiranjem in verjemite, da boste vmes ujeli kakšen trenutek, ki bo še bolj iskren in zanimiv. Veste, koliko energije in vztrajnosti sem vložila v spodnjo fotografijo? Fotografirali sva se 2x, imam pa več kot 500 neuspelih fotografij.

Družinski fotograf mateja tamše

7. Približajte se

Mnogi starši delajo enako napako: vedno fotografirajo celega otročka, od laskov na glavi, do prstov na nogah. Približajte se svojemu otroku in ga fotografirajte samo od pasu navzgor. Lahko naredite tudi portret in se osredotočite na njegov obraz. Celotno zgodbo pa povejo tudi fotografije posameznih delov telesa, sploh pri kakšnih aktivnostih. Recimo rokice, ki ustvarjajo plastelin ali pa noge, ki držijo ravnotežje na rolki. Bodite izvirni!

DSC_7702

8. Preverite, kaj se nahaja v ozadju fotografije

Smiselno je, da preverite, ali se v ozadju fotografije nahaja kaj, kar bi pozornost odvrnilo od vaših subjektov – otrok. Mogoče kup krame, kakšna pisana igrača, ki takoj pade v oči. Pozorni bodite tudi na morebitne drogove, ograje, veje, ki bi (navidezno) sekale glavo vašega otroka in tako odvrnile pozornost od tega, kar je na fotografiji zares pomembno.

MAT_5148

9. Preizkusite različne kote

Spremljajte otroka pri njegovem lastnem gibanju. Preizkusite ptičjo perspektivo, ko se igra na tleh ali žabjo, ko se guga na gugalnici. Možnosti je nešteto!

MAT_1384_bw

10. Omejite prostor njihovega gibanja

V kolikor še niste vešči hitrih reakcij, ki so pri premikanju vaših otrok skoraj nujne, jih omejite v gibanju. Predvsem pri manjših otrocih lahko recimo za to uporabite gugalnico, stolček, blazine ipd. Tako se lahko bolj osredotočite na nastavitve, kot fotografiranja in lovljenje njihovih reakcij, kot na to, kako ga morate zopet ujeti, preden pobegne po stopnicah. Tako bo lažje za vas, za otroke pa tudi zelo zabavno.

DSC_7957

Pa še zadnji, dodatni nasvet: ZABAVAJTE SE!

Zagotovo se boste kdaj med fotografiranjem spraševali, zakaj to sploh počnete in bi raje vse skupaj zabrisali v kot. Takrat imate dve možnosti: Lahko pokličete mene (več o otroških in družinskih fotografiranjih tukaj), lahko pa enostavno nekajkrat globoko vdihnete, se sprostite, nadaljujete in se zabavate skupaj z vašimi najmlajšimi. Jutri je vedno še en dan! Spomine, ki jih boste ustvarili, pa boste z veseljem gledali še daleč v prihodnosti!

Vesela bom tudi, če mi boste sporočili, kako so se nasveti obnesli pri vas!

Imejte se radi!

2 Komentarja 10 nasvetov za boljše fotografije otrok

 1. Mitja 21.02.2016 at 01:39

  Uporabno 🙂
  Super spletno stran imaš!

  Odgovori
  1. Mateja TamšeMateja Tamše 22.02.2016 at 12:26

   O, hvala Mitja! Take pohvale je vedno fajn slišat. 🙂

   Odgovori

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *